ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ ESKİŞEHİR

ENGELSİZ FİLMLER FESTİVALİ ESKİŞEHİR

Engelli bireylerin de festival filmlerini izleyebilmeleri için tam erişim formatında hazırlanan filmlerden oluşan Engelsiz Film Festivali sona erdi. Festivalde yaklaşık 1500 kişi birbirinden güzel filmleri izleme fırsatı buldu.

Bu yıl 6'ncısı, Türkiye ve Dünya sinemasının en iyi örneklerinden olan filmleri görme ve işitme engelli. Festivaldeki tüm filmler görme engelliler için sesli betimleme, işitme engeliler için şart işaret dili ve gözlem altyazı ile gösterildi. Görme engelliler ile empati kurmak isteyen filmler filmleri göz bandı ve kulaklık ile izledi.


Türk sinemasının bir versiyonu olan Engelsiz Yarışma'da seyirciyle buluştu. Pelin Esmer'in yönünden İşe Yarar Bir Şey, Emre Erdoğdu'nun yönettiği Kar, Tolga Karaçelik'in yönlerini yönettiği Kelebekler'i, Ümit Ünal'ın yönettiği Sofra Sırları ve Tayfun Pirselimoğlu'nun yönlerini Yol Kenarı'nın filmlerini denemeerek sinema seansı sonrası seyirciler 'içinde. İstanbul, E skişehir ve Ankara gösterimlerinde verilen oyların ömür filmi vardı, 20 Ekim Cumartesi akşamı Goethe-Institut Ankara'da gerçekleşecek törende açıklanacak. 

Engelsiz Filmler Festivali'nde sanal gerçeklik yaş de yaşandı

Eskişehir'de ilk kez sanal gerçeklik deneyimiyle bu yıl sinemaseverlere, sanal gözlük içeriğinde interaktif bir deneyim yaşadım.Festival'in bu yılki sanal gerçeklik programında 2 proje yer aldı. Yönetmenliğini Anrick Bregman ve Shehani Fernando'nun üstlendiği Parti / Parti, 16'ncı otizmli Layla'nın gözünden dünyayı algılayacağını bir ortak günü, bir doğum günü partisine başvurdu. Maxim Kiselev'in projeksiyonunu, minibüsün patlamasıyla birlikte dünyadaki tek sporcu Maxim Kiselev'in, yönetmen, Georgy Molodtsov'un sanal gerçeklikte aktarılan hikâyesinde, seyirciler tekerlekli sandalye ile birlikte patlamak yapmanın nasıl bir tecrübe olduğunu düşünüyorlar.


Otizmli dostu film gösterimi

Eskişehir Engelsiz Film Festivali'nde bu yıl ilk olarak hayata geçirilmesiyle ortaya çıktı.

Otizm dostu görünme gizli uygun ortam yaratıldı. Yönetmenliğini yöneten David Alaux'un 2017 yapımı Orman filminin çekilebileceği bir filmde izlenebilecektir Otizm Dostu, bir salonda, ses seviyesi düşük tutularak, denizlerde bir tanıtım filmi ya da reklam gösterilmeden, bir salonda geçir rahatlatmak.

İşitme engelli çocuklardan animasyon gösterimi

Animasyon Film Atölyesi'nde 12 çocuk kendi hayal dünyalarında yarattıkları kahramanları oyun oynaklığı, renkli kartonlar ve boya kalemlerif kendi animasyon filmlerini yarattılar. Miniklerin hazırladıkları filmler daha sonra Engelsiz Film Festivali'ne gelen seyircilere film başlamadan önce izletildi. Sinema severler tarafından çekilmiş animasyon filmleri, izleyiciden yüksek alkış aldı.

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.