Küresel ısınmaya dikkat çekmek için buz yarığına tırmandılar

Küresel ısınmaya dikkat çekmek için buz yarığına tırmandılar

Outside Division ekibinden Selçuk Örgen, Murat Gezer, Burak Gezer, Ertuğrul Kulaksızoğlu ve Melike Dede küresel ısınmanın etkilerine dikkat çekebilmek için Kaçkar Büyük Buzulunda buz çatlağına tırmandı.
Küresel ısınmanın bir neticesi olarak meydana gelen buzul erimelerine dikkat çekmek için buzul çatlaklarına tırmanan ekip, İstanbul'dan yola çıkarak Toyota’nın ulaşım desteği sayesinde hybrid araçlarla Rize’ye geldi. Kaçkar Dağı’nda 3 gün süren tırmanışın ardından yaşadıklarını belgeselleştirdikleri çalışmada aynı zamanda bölge halkıyla küresel ısınmanın günlük hayattaki olumsuz etkileri üzerine yaptıkları röportajlara da yer verdiler.



Projede yer alan ve yaptığı bireysel çalışmalarla da doğanın korunmasına dikkat çekmeye çalışan Melike Dede şöyle konuştu:

“Dünyanın her yerinde buzullar eriyor. Bu buzullardan biri de Kaçkar dağlarında bulunan Kaçkar Büyük Buzulu. Önceki yıllara bakıldığında buzulun çok büyük bir kısmının eridiği açık ve net bir şekilde gözle görülebiliyor. Bu gerçekten üzücü bir görüntü ve gerçekleşen bu değişimde hepimizin parmağı var. Her gün farkında olmadan doğayı kirletiyoruz. Plastikler, suları kirleten kimyasal ürünler, temizlik malzemeleri, kozmetikler; hepsi zaman içinde içinde yaşadığımız dünyayı tahrip ediyor. Bu etkileri azaltmak bizim elimizde. Daha az tüketerek, ihtiyacımızdan fazlasını hayatımızdan çıkararak, plastik kullanımını azaltarak, zararlı kimyasallar yerine doğada çözülebilen zararsız kimyasallar tercih ederek bu gidişatı lehimize yavaşlatabiliriz. Ama bunu ancak el ele verirsek gerçekleştirebiliriz. ” 



Yalnızca buzulların erimediğine, aynı zamanda günlük hayatımızı daha fazla etkileyen farklı pek çok değişimin de yaşandığına dikkat çeken Selçuk ÖrgenBiz küresel ısınma konusuna dikkat çekmek için buzul yarığına tırmandık ama aslında küresel ısınma sadece buzullarda değil günlük hayatımızda da etkisini gösteriyor. İlkim değişiklikleri, dolu yağışları gibi anormal yağışlar, aşırı sıcaklar bunun en basit örneklerinden. Ve biz bu şekilde hızlı tüketmeye ve az üretmeye devam ettikçe de artarak devam edecekler.” diyerek küresel ısınmanın insan hayatı üzerindeki etkilerine değindi. 



Ekibin ilerleyen zamanlarda çevresel farkındalık yaratmak amacıyla başka projeleri de hayata geçirmesi bekleniyor.






Pozy.org özel haberi! / Melike Dede (Pozy Gönüllüsü)


Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.