Harvard'a seçilen ilk Türk Genç Akademi Üyesi Canan Dağdeviren

Harvard'a seçilen ilk Türk Genç Akademi Üyesi Canan Dağdeviren

Dr. Canan Dağdeviren, Harvard Üniversitesi Society of Fellows tarafından Junior Fellow of Harvard, Genç Akademi Üyesi, seçildi. Bu üç yıllık ödül, Cambridge, Massachusetts’te (ABD) disiplinlerarası araştırmaları teşvik etmek amacıyla veriliyor. Bu ödülü Türkiye’den kazanan ilk kişi olan Dr. Dağdeviren, Senior Fellow’lar tarafından verilen en yüksek oyu aldı.

Bu haber, 2017 aralık ayında seçilmiştir.

1933 yılında kurulan Harvard Society of Fellows, kariyerlerinin başında Harvard Üniversitesi tarafından olağanüstü akademik potansiyelleri nedeniyle seçilen, bireysel gelişimlerini ve entelektüel işbirliklerini arttırmak için önemli akademik ve entelektüel fırsatlardan yararlanan bir araştırmacılar topluluğudur. 

Bilimin her geçen gün daha fazla geliştiği ve dolayısıyla birçok probleme ve hastalığa çözüm üretildiği bir dönemdeyiz. Ülkemizde bu tür gelişmeleri duymaya çok fazla alışık olmasak da ülkemizden ayrılıp yurt dışında çalışmalarına devam eden birçok bilim insanı adeta çalışmalarıyla göğsümüzü kabartıyor.

Bu bilim insanlarından biri de önemli medikal teknolojik projelere imza atan ünlü fizik mühendisi Canan Dağdeviren. Biz medyada adını çok sık duymasak da o yurt dışında çok önemli projelere imza atıyor ve sağlık alanında önemli gelişmeler kaydedilmesinde fayda sağlıyor.

Canan Dağdeviren, 4 Mayıs 1985’de İstanbul’da doğdu.

İlk ve orta öğrenimini Kocaeli’de tamamlayan Canan Dağdeviren 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.


Fizik bölümünü okumaya ise bir kitap fuarından Erdal İnönü’nün kendisine imzalayarak hediye ettiği ‘Anılar ve Düşünceler’ kitabını okuduktan sonra karar verdi.



Bir üniversitede yaptığı konuşmada “Ben de sizler gibi üniversite sınavına girmeden önce kararsızdım. Sonra Kocaeli Kitap Fuarı’nda Erdal İnönü ile tanıştım ve bana ne okumak istediğimi sordu. Ben de kararsız olduğumu söylemiştim. O da bana, ‘Anılar ve Düşünceler’ adlı kitabını imzalayıp verdi, kitabı okuduktan sonra ne okuyabileceğime karar verebileceğimi söyledi. Ve ben kitabı okuduktan sonra fizik okumaya karar verdim, Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği Bölümünde eğitimime başladım” diyerek fizik bölümü okumaya nasıl karar verdiğini anlatıyor Dağdeviren.

2009’da Sabancı Üniversitesi’nde Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünü bitirdi ve Fulbright bursu kazanarak UIUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora yapmak üzere ABD’ye gitti.


Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir, giyilebilir elektronik aletler üzerinde çalışmalar yaptı.


2015 yılında Harvard Genç Akademi üyeliğine en yüksek oyla seçildi ve Harvard Genç Akademi üyeliğine seçilen ilk Türk bilim kadını oldu.


Pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp pili ve cilt kanseri teşhisinde 10 saniyede sonuç veren bir cihaz geliştirdi.


“Çok yakın aile fertlerini çok genç yaşlarda farklı hastalıklar nedeniyle kaybettik. Benim yaşadığım üzüntüleri başka insanların yaşamaması için hem fizik hem biyoloji bilimini kullanarak aletler yapıyordum. Bir diğer aletimi de annem için yaptım. Cilt kanseri için yaptığımız aleti Arizona’daki 30 hasta üzerinde denedik ve aletimizin en küçük lezyonları bile yakalayabildiğini gördük. Bunu yaparken de biyopsiye gerek kalmıyor, çünkü alet sayesinde doktora lezyonla ilgili bulguları söyleyebiliyoruz”.

Ekibiyle birlikte sindirilebilir bir sensör geliştirdi ve bu sensör obezite hastalığı için çok önemli bir adımdı.


Ünlü Forbes dergisinin “30 yaş altı 30 bilim insanı” listesinde yer aldı.


Projelerinden sevdiklerinin hastalıklarından ilham alan Dağdeviren, MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı.


Harvard Üniversitesi’nde Stephen Hawking’in kara delikler üzerine verdiği konferansa katılan Canan Dağdeviren, “O benim kahramanım” mesajıyla Hawking’le bir fotoğraf paylaşmıştı.


Medikal teknoloji alanında çığır açan projeleriyle tüm dünyaya başarılı bir bilim insanı olarak adını duyuran Canan Dağdeviren, çalışmalarına MIT Medya Laboratuvarı’nda devam ediyor.

Kaynak: https://listelist.com/
Kaynak: http://gazetesu.sabanciuniv.edu/

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.