T-Rex ile akraba yeni bir dinozor türü keşfedildi

T-Rex ile akraba yeni bir dinozor türü keşfedildi

İngiliz bilim insanları ülkenin güneyindeki Wight Adası'nda yeni bir dinozor türü keşfetti. 115 milyon önce Kretase döneminde yaşayan ve 4 metre uzunluğundaki dinozurun T-Rex’in kuzenlerinden olduğu ve yeni bir teropod türüne ait olduğu açıklandı.

Bilim insanları, İngiltere’nin güney doğusunda bulunan Wight adasında yeni bir dinozor türü keşfetti. Southampton Üniversitesi'nden paleontologlar, geçen yıl adanın Shanklin beldesinde  bulunan dört kemiğin yeni bir theropod dinozor türüne ait olduğuna inanıyor.

Araştırmacılar, dinozurun 115 milyon yıl önce Kretase döneminde yaşadığını ve 4 metre uzunluğu’nda olduğunu düşünüyor.

T-REX İLE AKRABA

Bilimsel olarak  Vectaerovenator inopinatus olarak adlandırılan türün  Tyrannosaurus rex ve günümüz kuşlarını içeren dinozorlar grubuna ait olduğu açıklandı.Araştırmacılar ismin dinozorun boynuna, sırtına ve kuyruğuna ait bazı kemiklerde bulunan geniş hava boşluklarına atıfta bulunduğunu söyledi.

Paleontolohlari modern kuşlarda da görülen bu hava keselerinin akciğerin uzantıları olduğunu ve büyük olasılıkla "etkili bir solunum sistemini desteklerkem  aynı zamanda iskeleti daha hafif hale getirmeye yardımcı olduklarını" açıkladı.

Öte yandan fosiller,  2019 yılında fosil avcıları tarafından yapılan üç ayrı keşifte bulundu ve sergilenecekleri Sandown'daki Dinozor Adası Müzesi'ne teslim edildi.

"NARİN BİR İSKELETE SAHİP"

Konuya ilişkin açıklama yapan çalışmanın yöneticisi Southampton Üniversitesi’nden Chris Barker, "Bu hayvanın ne kadar içi boş olduğuna şaşırdık, hava boşluklarıyla dolu. İskeletinin bazı kısımları oldukça narin. Avrupa'daki Orta Kretase dönemine ait theropod dinozorları ile ilgili çok fazla şey bilmiyoruz. Bu yüzden, dinozor türlerinin çeşitliliği hakkındaki anlayışımızı artırmak gerçekten heyecan vericiydi” dedi.

Bununla birlikte Barker, Vectaerovenator’un muhtemelen  kalıntılarının bulunduğu yerin hemen kuzeyinde bir bölgede yaşamış olabileceüini ve k yakınlardaki sığ denizde yıkanmış olabileceğini açıkladı.

Üniversitenin bulguları Papers in Palaeontology dergisinde yayınlanacak ve fosilleri keşfedenler tarafından ortak yazılacak.

YENİ DİNOZOR TÜRÜ KEŞFEDİLDİ

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.