3 D yazıcıyla geri dönüştürülmüş plastikten elektrikli otomobil yaptılar

3 D yazıcıyla geri dönüştürülmüş plastikten elektrikli otomobil yaptılar

İngiltere’de Swindon merkezli mühendislik firması Scaled, bukalemun adını verdikleri saatte 72 km hıza ulaşabilen geri dönüştürülmüş plastikten 3 boyutlu baskıyla araç üretti.

Geçtiğimiz günlerde Hollanda'da Eindhoven Teknik Üniversitesi'ndeki 22 öğrenci, denizden toplanan plastikler, pet şişe atıkları ve evsel atıklardan 220 kilometre menzile ulaşabilen elektrikli araç ortaya çıkarmıştı.

Şimdi de İngiltere’de Swindon merkezli mühendislik firması Scaled, 3 boyutlu yazıcıyla geri dönüştürülmüş plastikten elektrikli otomobil ürettiğini açıkladı.

Bukelamun adı verilen saatte 72 kilometre hıza ulaşabilen 150 kilogram ağırlığındaki araç, şu anda bir prototip olarak üretildi.

Ortalama bir otomobilin üçte biri oranında emisyon üreten ve tek kişilik olarak tasarlanan aracın maliyeti 10 bin sterlin olarak açıklandı. Şirket, üç ayda tamamlanan aracın özelleştirilebilir olduğunu, farklı kullanımlar için yeniden tasarlanabileceğini söyledi.

İki günde bir araba üretmenin mümkün olduğunu söyleyen şirket, aracın 3 boyutlu yazıcı üzerine, süper dayanıklı geri dönüştürülmüş plastikten yapılmış bir kasa kullanılarak üretildi.

BUKALEMUN GİBİ ÇEŞİTLİ DURUMLARA UYARLANABİLİR

Şirket CEO’su David Speight, plastiğe baskı yapmak ve araç şasisini oluşturmak için çok büyük 3 boyutlu yazıcılar kullandıklarını ve bu teknolojinin araç yapımında bir ilk olduğunu söyledi.

Speight, Bukelamun isminin aracın çeşitli durum ve koşullara uyarlanabilir olduğu için seçildiğini açıkladı. Speight “Farklı bir tasarıma ihtiyacınız varsa farklı şekiller ve stiller yapabiliriz diyoruz. Bunu yapabilmemizin nedeni aracın uyarlanabilir olmasıdır” şeklinde konuştu.

'PLASTİĞİN YETERİNCE GÜÇLÜ OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORLAR'

Speight, "Şimdiye kadar çoğu insan plastiğin yeterince güçlü olduğunu düşünmüyordu, ancak biz bu aracı bu şekilde yapabileceğinizi kanıtlamaya çalıştık" diye ekledi.

Şirket, Bukalemun’un şu anda zorlu testlerden geçtiğini ve şu ana kadar tamamen dolu şarjla 30 dakika yol katedebildiğini belirtti. Diğer araçların aksine pili çıkarılıp şarj edilen araç hakkında Speight, geliştirme süreciyle ilgili olarak “Aracın geliştirilmesi karantina dönemi başladıktan sonra üç ay sürdü” dedi.

'TESLA’NIN ARACI MANTIKLI DEĞİL'

Speight, “Aracı uzun mesafeler sürmek gibi bir planımız yok. Bunun yerine, insanların, istedikleri gibi küçük araç grupları yapabileceğimizi görmelerini bekliyoruz. Corona virüs endişesi olan insanlar için daha iyi korumaya sahip bir araç da tasarlayabiliriz. Plastikle çalışmak çok daha hızlı ve üretim sürecine yardımcı oluyor” şeklinde konuşurken “Tesla gibi iki tonluk metal bir araçla küçük bir yolculuk yapmanın mantıklı olmadığını” sözlerine ekledi.


Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.