Tesla teknolojisine Türk imzası

Tesla teknolojisine Türk imzası

Elektrikli otomobil denilince dünyada akla ilk gelen marka olan Tesla’nın yeni aldığı patentte, bir Türk mühendisin de imzası yer aldı. Otonom olarak park yerinden çıkarak sürücünün yanına gelme teknolojisini içeren patent için Elon Musk ile birlikte toplamda 18 kişi çalıştı.

Elektrikli otomotiv devi Tesla’nın geçtiğimiz günlerde açıkladığı ‘Smart Summon’ adını verdiği, otonom olarak park yerinden çıkarak sürücünün yanına gelme teknolojisini içeren patentinde, yaratıcılar içerisinde CEO Elon Musk’ın kendisinin yanı sıra Türk mühendis Oktay Arslan’ın da imzası bulunuyor.

Yılda 600’ün üzerinde patent başvurusu yapan Tesla’nın bu yeni açıkladığı patent başvurusunda yaratıcılar bölümünde farklı ülkelerden 18 kişinin imzası yer alıyor. Bu teknolojinin yaratılmasına katkı veren ve bu 18 kişi arasında yer alan Türk mühendis Oktay Arslan, Twitter hesabından, “Tesla otopilot yazılımı için geliştirdiğimiz akıllı araç çağırma özelliğiyle ilgili patentim kabul edilip yayımlandı. Artık Elon Musk ile birlikte yazdığım bir patentim var diyebileceğim” şeklinde açıklamada bulundu.

Tesla teknolojisine Türk imzası

Bazı araçlar uzaktan kontrol edilebilse de aracın güzergahı genellikle dönüş mesafesi ve düz yol üzerinde sınırlı kalıyor. Tesla’nın Ar-Ge ekibinin geliştirdiği ‘Smart Summon’ özelliği ile, “Otonom ve kullanıcı kontrollü araç çağrısı” yapılabiliyor. Bu sistem, ‘belleğe yerleştirilmiş bir akıllı işlemcinin kumanda ile belirlenen coğrafi konumu bularak GPS üzerinden takip etmesi ve aracın üzerindeki sensörler sayesinde yolu otonom olarak takip etmesi’ olarak tanımlanıyor.

Tesla teknolojisine Türk imzası

Tesla ve Voyage’a katılmadan önce NASA/Caltech Jet İtki Laboratuvarı’nda Robotik Teknolog olarak çalışan Arslan, burada çeşitli projelere katkıda bulundu ve çeşitli robotik platformlar için karar verme ve planlama yazılımlarının geliştirilmesine öncülük etti. Tesla Inc. Otopilot Bölümü’nde Otopilot Yazılım Mühendisi olarak 2 yıl görev alan tecrübeli mühendis, bu rolde Tesla’nın Model S, E, X otomobilleri için araç istihbarat yazılımının, davranış planlaması, yol planlaması ve kontrollerinin geliştirilmesine katkıda bulundu.

Oktay Arslan, Tesla Inc.’deki görevinden önce bir başka otomotiv firması Voyage Auto’da, Robotik Araştırma Mühendisi olarak görev yaptı. Güncel görevinde ise Airbus tarafından yönetilen A³’te AI/Robotics Yazılım Mühendisliği yapıyor. Wayfinder projesinde çeşitli özerklik görevleri üzerinde çalışıyor.

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.