Türkiye'nin İlk Diyabet Köyü açıldı

Türkiye'nin İlk Diyabet Köyü açıldı

Türkiye Diyabet Vakfı'nın 2012'den bu yana inşa ettiği Türkiye'nin ilk diyabet yaşam merkezi Şile'nin Doğancılar Köyü'nde açıldı. Diyabet hastalarına hem tatil hem de tedavi imkanı sunan tesis, ilk misafirlerini de ağırladı. Tip-1 diyabet hastası çocuklar, diyabet köyünde hastalıklarını unutup, eğlendi. Yılda 4 bin diyabet hastasına hizmet verecek olan diyabet köyü ekonomik durumu iyi olmayan aileler için de burs imkanı sağlayacak. Öznur Karslı Çetiner'in haberi...

Şile'nin Doğancılı Köyü'nde, Türkiye'nin ilk diyabet tatil köyü açıldı. Merkezin adı, Mavi-Köy diyabetle yaşam merkezi... Proje, Türkiye Diyabet Vakfı tarafından hayata geçirildi. Açılış töreninde, merkezin kurulmasında emeği olan destekçiler de unutulmadı.

İnşa sürecinden bu yana merkezin kurulmasında desteği olan Ciner Yayın Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Tekdağ'ın adı, merkezin konferans salonuna verildi. Bağışçılara da teşekkür plaketi verildi.

Mavi-Köy diyabetle yaşam merkezi, hastalar için hem dinlenme hem de tedavi yeri olacak. Maddi durumu iyi olmayan hastalara da ücretsiz hizmet verilecek... Hastalara rehberlik edecek olan merkezin ilk misafirleri, diyabetin küçük savaşçıları yani çocuklar oldu.

Merkeze gelen çocuklardan kimi anne kucağında bebekken, kimi de okul sırasında tanıştı diyabetle. Koronavirüs süreci de en çok onları etkiledi. Riskli grupta oldukları için çoğu eve kapandı. Aylar sonra da Şile'de açılan diyabet tatil köyü ile nefes aldılar.

Açılışta konuşan Türkiye Diyabet Vakfı Başkanı Prof. Dr. Temel Yılmaz, Mavi-Köy diyabetle yaşam merkezinin özelliklerini şöyle anlattı:

“Bu köy aslında yılda 4 bin diyabetliye bir hafta konaklamalı hizmet edecek özelliklere sahip. Bu köy şu anda Avrupa'nın en büyük tatil köyü. Bu köyün iki kuruluş amacı var. Birincisi diyabetli gençler ve çocuklara diyabetle yaşamayı öğretmek. Okulların kapandığı dönemden açıldığı süreci kapsıyor. Daha sonraki süreçte de tip 2 li diyabet dediğimiz yaşlı, erişkin grup. Kış döneminde de onları alacağız."

Köyün 8 yıllık bir mücadele sonucu bağışlarla kurulduğunu söyleyen Yılmaz, Türkiye Diyabet Vakfı'nın sitesinden ve telefon üzerinden müracaat etmek isteyenlerin kendilerine ulaşabileceğini belirtti.

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.