Muş'tan Berlin'e başarı hikayesi

Muş'tan Berlin'e başarı hikayesi

Almanya’da Psikofizyoloji ve Uygulamaları Derneği tarafından her yıl verilen ödüle bir Türk bilim insanı damgasını vurdu. 2020 ödülünün sahibi Muş'un Bulanık ilçesinden genç bilim insanı Esra Al oldu...

Habertürk’ten Emrah Doğru’nun haberine göre, Almanya’da psikofizyoloji ve uygulamaları derneği tarafından her yıl verilen ödülde, 2020 ödülünün sahibi Muş Bulanık’lı Esra Al oldu. Bilkent Üniversitesi Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünü Fen Fakültesi birincisi olarak bitiren Esra Al şu an Almanya Max Planck İnsan Bilişsel ve Beyin Bilimleri Enstitüsü'nde faaliyet göstermekte. Aynı zamanda Berlin Zihin ve Beyin Okulu'nda nörobilim alanında doktora adayı olan Esra Al, EEG temelli psikofizyolojik araştırma alanında yaptığı buluş ile Türkiye’yi onurlandırdı. Esra Al ve meslektaşları kalbin algımızı ve beynimizi nasıl etkilediğine dair iki mekanizma belirleyerek, insan bilincine etkisine dair bulguları ortaya koydu. Bu çalışmasının ardından ise Al’a 2020 Genç Bilim İnsanı Ödülü verildi.



Esra Al ve meslektaşlarının Almanya’daki Max Planck Enstitüsü’nde yaptıkları araştırmada, kalbin bilinç üzerindeki etkisi ortaya koyuldu. Bir uyarının hangi şartlar altında fark edilebileceği bilimde uzun yıllardır araştırılan bir konu. Bugüne kadar yapılan birçok araştırma, bilinçli farkındalığı açıklamak için beyin üzerine odaklansa da yeni araştırmalar bedenimizin de bilincimizi etkileyebileceğini gösteriyor. Araştırmaya göre insanoğlunun bilinci, kan vücuda pompalanırken ve kalbe geri gelirken birbirinden farklı işliyor. Bu işleyiş ışığında Esra Al ve meslektaşları kalbin algımızı ve beynimizi nasıl etkilediğine dair iki mekanizma belirledi. İlk olarak kalbin ritmik akışıyla oluşan kan dolaşımı ve bilinç arasında bir bağlantıyı ortaya koydu. Ekip, bilincimizin kan vücuda pompalanırken ve kalbe geri gelirken birbirinden farklı işlediğini ortaya çıkardı. Araştırma sonucunda kalbin vücuda kanı gönderdiği evrede parmaklardaki dokunma duyusunun ve dokunma kaynaklı beyin aktivesinin azaldığı belirlendi.




“ARAŞTIRMACILAR GENELDE BEYİN ÜZERİNE ODAKLANIR, BİZ KALBE ODAKLANDIK”



“KALP İLE BEYİN SÜREKLİ İLETİŞİM İÇİNDE”



“ÖNÜME ÇIKAN FIRSATLAR NETİCESİNDE TÜRKİYE’YE DÖNMEYİ DÜŞÜNÜYORUM”

Bu haber Nurseli Işık tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.