Dünya İnsan Hakları Günü ne zaman ortaya çıktı?

Dünya İnsan Hakları Günü ne zaman ortaya çıktı?

Dünya İnsan Hakları Günü, dünyanın dört bir yanında hatırlatılıyor. BM Genel Kurulu, tüm devlet ve sivil toplum organizasyonlarını davet ettiği kurulda yapılan oylamayla ‘İnsan Hakları Günü kabul edilmesine karar vermişti. İşte, Dünya İnsan Hakları Günü'nün tarihçesiyle ilgili detaylı bilgi

Tüm insanlığın ortak değeri, çağdaş dünyanın ortak paydası olan, insan haklarının anayasası olarak da tanımlanan, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi’nin kabulünün 70. Yıldönümü dünya çapında kutlanıyor. İnsan Hakları Günü, İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'nin kabul edildiği gün olan 10 Aralık 1948'den bu yana her 10 Aralık'ta kutlanan gündür.

DÜNYA İNSAN HAKLARI GÜNÜ TARİHİ

II. Dünya Savaşı'ndan sonra dünyadaki devletler bireylere tanınan hak ve özgürlüklerin güvence altına alınması konusunda birleştiler. İnsan Hakları Bildirisi, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu tarafından Haziran 1948'de hazırlandı ve 10 Aralık 1948'de Genel Kurulun Paris'te yapılan oturumunda kabul edildi. Oturumda, 6 sosyalist ülke bu ilkelerin bazılarının Burjuva sınıfından olan insanların sınıf çıkarını koruduğu ve işçi sınıfının egemen sınıflarla uzlaşmak zorunda bırakacağı gerekçesiyle çekimser kaldı. Bildiri, bu çekimser ülkeler ile Suudi Arabistan ve Güney Afrika Birliği dışında kalan ülkelerin oylarıyla kabul edildi.

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.