"Çingene Kızı" mozaiğinin parçaları kısa süreliğine sergilenecek

"Çingene Kızı" mozaiğinin parçaları kısa süreliğine sergilenecek

"Çingene Kızı"nın kayıp parçaları, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla yarın düzenlenecek lansman sonrası, kısa bir süre vatandaşların ziyaretine açılacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığının açıklamasına göre, 1960'lı yıllarda gün yüzüne çıkarılan ve sonrasında yurt dışına kaçırılan Zeugma Çingene Kızı mozaiğinin eksik parçaları sergiye hazırlanıyor.

ABD'nin Ohio eyaletindeki Bowling Green Devlet Üniversitesine satılan ve çalıntı olduğu anlaşılana kadar burada sergilenen eserler, kasım ayının sonunda ait olduğu topraklara getirildi.

 

 

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un katılımıyla müzede gerçekleştirilecek lansman yarın saat 11.00'de.

Lansman sonrası ise eserler geçici sergide kısa süreliğine ziyarete açılacak. Ardından, sergiden kaldırılacak olan eserlerin kalıcı yerlerine alınması için çalışma yürütülecek.

Kayıp parçaların yolculuğu

Bakanlığın açıklamasında eserlerin iade süreciyle ilgili şu bilgiler verildi:

"ABD'de yapılan bilimsel incelemeler sonucunda mozaiklerin stilleri, renk özellikleri, tesseraların (mozaik taşların her biri) tipleri açısından Zeugma mozaikleri ile uyuştuğu tespit edilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu araştırmanın bir gazetede yer alması üzerine Türkiye'nin Chicago Büyükelçiliği aracılığıyla üniversite yetkilileri ile görüşmelere başladı.

Zeugma Kazısı Başkanı Prof. Dr. Kutalmış Görkay ve Harran Üniversitesinden Prof. Mehmet Önal'ın hazırladıkları bilimsel analizler, üniversite yetkililerine sunuldu. Bu kültür varlıklarının Türkiye'de 19'uncu yüzyıldan beri devlet malı olduğunu ispatlayan hukuki raporlar ışığında konunun karşılıklı kazanım ilkesi ile çözülmesine karar verilmişti. Türkiye, 20 Kasım tarihine kadar Bowling Green Devlet Üniversitesinde sergilenen tarihi mirasına Bakanlığın hassas çalışmaları sonucunda 27 Kasım'da kavuştu."

Kaynak: AA

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.