Hayvanat bahçesindeki goriller fıstığa ulaşmak için bulmaca çözüyor

Hayvanat bahçesindeki goriller fıstığa ulaşmak için bulmaca çözüyor

İngiltere'de bir hayvanat bahçesindeki gorillerin, bulmaca çözme konusundaki yeteneklerini geliştirmek için yeni bir cihaz geliştirildi.

İngiltere'de bir hayvanat bahçesindeki goriller yeni bir bulmaca oyununu çözmeye çalışıyor. Gorillere ilk olarak duvara monte edilen bir cihaz gösterildi.

Goriller, bir dizi engelin içinden fıstığı geçirmeliydi. Böylece cihazın altına ulaşan fıstığı düşürüp yiyebileceklerdi.

Bazı goriller fıstığa ulaşmanın daha kolay bir yolunu buldu. Kimisi cihazdan fıstığı ağzıyla almaya, kimisi cihazın önündeki engelleri kaldırmaya çalıştı.

Bristol Hayvanat Bahçesi'nden Dr. Fay Clarck, "Goriller, yiyeceklere ulaşmak için yeni çözüm stratejileri oluşturabilir. Muhtemelen daha önce tanık olunmamış, etkileyici problem çözme yetenekleri var" dedi.

Bristol Üniversitesi ve Bristol Zooloji Topluluğu, gorillerin bilişsel ve bulmaca çözme yeteneklerini artırmak için "Gorilla Game Lab" adını verdikleri bir projede bu oyunu geliştirdi.

Hazırladıkları cihaz, insanlardan daha güçlü olan sinirli bir gorile dayanacak kadar güçlü, gorillerin geri gelmesini sağlayacak kadar ilgi çekici olmalıydı.

Cihaz, maymunlar için yeni zorluklar yaratmak amacıyla değiştirilebilen ve farklı kombinasyonlarda kullanılabilen 12 adet çıkarılabilir üniteye sahip. 

Ayrıca, gorillerin cihazı ne zaman kullandığını gösteren gizli bilgisayar teknolojisi de bulunuyor. 

Araştırmacılar, bu teknolojiyi büyük maymunlara sahip tüm hayvanat bahçelerine sunmak istiyor.

Kaynak: Reuters

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.