Arjantinli bilim insanları keşfetti: İlk dinozorlar ile aynı yaşta olan yeni bir sürüngen türü

Arjantinli bilim insanları keşfetti: İlk dinozorlar ile aynı yaşta olan yeni bir sürüngen türü

Arjantin’de ilk dinozorlar döneminde yaşadığına inanılan, daha önce bilinmeyen bir sürüngen türünün kalıntıları keşfedildi.

Görsel: Temsili

Arjantinli bilim insanları, ilk dinozorlar döneminde yaşadığına inanılan, daha önce bilinmeyen bir sürüngen türünün kalıntılarını keşfetti. Araştırmacılara göre yeni keşfedilen yaratıkların fosilleri, otobur sürüngenler olan Rhynchosaur türüne ait.

Arjantin’in kuzeybatısında yer alan La Rioja eyaletindeki Talampaya Milli Parkı'nda bulunan fosiller kafatası, çene, sakrumun bir kısmı, kuyruk omurları ve uyluğun bir kısmının fragmanları şeklinde sıralandı ve bu türün farklı temsilcilerine ait olduğu belirtildi.

Matans Üniversitesi CTyS-UNLaM Bilim Teşvik Ajansı, konuya ilişkin "Araştırmacılar, ilk dinozorlarla birlikte yaşayan, yaklaşık üç metre uzunluğunda dört ayaklı otoburlar olan yeni bir Rhynchosaur türü keşfetti" açıklamasında bulundu.

Rhynchosaur sürüngenleri vücut yapısı bakımından şimdiki kertenkelelere benziyor, bacakları vücudun yanlarında bulunuyor ve mideleri yerle temas ediyor. Gelişmiş bir kafatasına ve üst gagaya sahip olan bu otobur yaratıkların on milyonlarca yıl önce bitki örtüsündeki değişiklikler ve erken dinozor türleriyle rekabet nedeniyle neslinin tükendiği düşünülüyor.

Kaynak: Sputnik

Bu haber Nurseli Işık tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.