Havalar ısındı... İşte en iyi açık hava sporları  

Havalar ısındı... İşte en iyi açık hava sporları  

En iyi açık hava sporlarını merak ettiniz mi? ABD’li aile ve yaşam dergisi ‘Parents’in birkaç önerisi var.

Bahar geldi, artık açık havada özgürce oynama zamanı. Peki, dışarıda yapılabilecek en güzel sporlar hangileri ve sağlığımıza ne gibi katkılar sunuyorlar? ABD’li aile ve yaşam dergisi ‘Parents’, en iyi beş açık hava sporunu paylaşıyor.

 

FUTBOL

Dünyada en çok yapılan sporların başında futbol geliyor. Futbol, çocuklarda kalp ve damar sağlığını, kas güçlenmesini, esnekliği, koordinasyonu, denge ve ağrılık kontrolünü geliştiriyor. Bu sporun faydası sadece fiziksel değil, işin bir de sosyal yönü var. Futbol, takım halinde oynandığı için çocuklarda disiplini geliştiriyor. Takım çalışması becerileriyle liderlik güçleniyor. Adalet duygusu ve öz-saygı artıyor.



 

BİSİKLET

Açık hava sporları denilince akla ilk gelenlerden bir diğeri de bisiklet. Çocuklar üç tekerlekli bisikletlere 2 yaşında başlayabilir. Ardından iki tekerlekliye geçiş için uygun yaş ise 5. Ancak bu yaş düzeyinde hızlı bisikletlerden güvenlik nedeniyle uzak durulmalı. Bisiklet, öncelikle bacak kas gruplarını çalıştırıyor. Koordinasyonu ve dengeyi en çok geliştiren sporlardan biri. Kalp ve damar sağlığını da olumlu etkiliyor, kondisyon ile dayanıklılığı artırıyor. Sosyal açıdan disiplinle beraber, özgürlük hissi de veriyor. Çocuklar bir çevre hassasiyetiyle birlikte, genellikle bir arada bisiklete bindikleri için sosyal bir topluluğa da dahil olmuş oluyor. Ancak bisiklet sürerken kask ve dizlik gibi koruma ekipmanları kullanmaları için çocuklarınıza yardımcı olmalısınız.

 

PATEN

Çocuklar, motor becerilerinin gelişmesiyle beraber patene 4 -5 yaşında başlayabilir. Ancak aileler uygun ekipmanları tercih etmeli. Güvenlik için de tüm önlemler alınmalı. Paten, bisiklette olduğu gibi denge ve koordinasyonu geliştiriyor. Kas güçlenmesini desteklemesinin yanı sıra esnekliği artırıyor. Sosyal olarak çocuklar özgürlük hissini tadıyor.

 

YÜRÜYÜŞ

Yürüyüşü bir spor olarak görmüyorsanız, yanılıyorsunuz. Günlük olarak yaptığımız bu aktivite, düzenli ve bir hedef doğrultusunda olduğunda çocukların gelişimlerinin desteklenmesinde çok büyük bir rol oynuyor. Bu sayede denge ve koordinasyon becerileri daha iyi bir düzeye geliyor. Bacak kasları gelişiyor. Çocuklar ayrıca özgürlük hissiyle birlikte özsaygı da kazanıyor, çevreye olan duyarlılıkları artıyor. Aile ile birlikte yapıldığında, bağları güçlendiriyor.


 

BEYZBOL

Türkiye’de, ABD’de olduğu gibi bilinen bir spor olmasa da beyzbol, özellikle parlak güneşli günlerde çocukların el ve göz koordinasyonları ile denge becerilerinin gelişmesini destekliyor. Takım çalışması, disiplin ve liderlik becerileri de artıyor.

 

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.