Kunduz Ormanları'na her gün kadın eli değiyor

Kunduz Ormanları'na her gün kadın eli değiyor

Türkiye’nin en verimli doğal alanlarından "Kunduz Ormanları", 20 yıllık orman mühendisi olan ve "Ormanların prensesi" lakabı takılan Meryem Burçin Irmak'a emanet.

Samsun’un Vezirköprü ilçesinde Orman İşletme Müdürü olarak görev yapan Meryem Burçin Irmak, Türkiye'nin en değerli ormanlarından biri olan Vezirköprü Kunduz Ormanları'nda, gece-gündüz görev yapıyor.

 

Kadınların her işin üstesinden gelebileceğini bir kez daha gösteren Irmak, hemen hemen her gün Kunduz Ormanları'na giderek, alanı denetliyor. Mühendislerle istişareler yaparak, ormanın sağlıklı olarak gelişmesi için projeler üretiyor.

“Orman mühendisi olmaktan gurur duyuyorum”

20 yıldır orman mühendisliği görevini yürüttüğünü söyleyen Burçin Irmak, mesleğini severek yaptığını, orman mühendisi olmaktan gurur duyduğunu anlatıyor. 

Irmak, işinin sorumluluk istediğini belirterek, şunları söyledi:

"Bizim için önemli olan ormanların korunması ve yeni nesilleri aktarılması. Genelde toplumun bakış açısı, bu mesleğin bir erkek mesleği olduğu yönünde ancak ben buna katılmıyorum. Bence bu işte erkek ve kadın ayrımı yok. Hangi iş olursa olsun insanların onu severek ve isteyerek yapması önemlidir. Bu işi yapan kadın arkadaşlarım da var. Hepsi de çok başarılı. Biraz özverili bir meslek. Özel hayatınızdan fedakarlık etmeniz gerekiyor. Koruma ve yangınla ilgili sorun çıktığında gece ve gündüzünüz hatta hafta sonu tatiliniz bile olmuyor. Gece-gündüz demeden çalıştığımız oluyor. Ama buna rağmen kadınların bu işi yapabileceğine inanıyorum."

“280 bin hektara kadın eli değiyor”

Yaklaşık olarak 280 bin hektarlık alanın kendi sorumlulukları altında bulunduğunu anlatan Irmak, şöyle konuştu:

"Bu alanın 140 bin hektarlık bölümü, orman. 250’ye yakın da orman köylümüz var. Burada verimli orman alanımız çok. Türkiye’deki en güzel sarıçam ormanlarından birisi bu bölgede. 2017 yılında gelirimiz 28 milyon liraydı. Bunun 15 milyon lirasını orman köylüsüne dağıttık. İlçe halkı ormandan yaklaşık 15 milyon lira civarında gelir elde etti. Yıllık olarak yaklaşık 4 ile 5 bin arasında vatandaş, bu ormandan geçimini sağlıyor."

Kaynak: İHA

Bu haber Kübra Çelebi tarafından son kontrolden geçirilerek yayına alınmıştır.